Otok Čiovo

Kliknite na sliku za uvećanje

Čiovo je otok smješten u srednjoj Dalmaciji, povezan s gradom Trogirom pokretnim mostom, a administrativno podijeljen između Splita, Trogira i Okruga. Na ukupnoj površini otoka od 28,8 km˛ smjestilo se nekoliko naselja.
Od kopna na istoku (rt Marjan Split) Čiovo je udaljeno oko 2 km; na sjeverozapadu je s kopnom spojeno pokretnim mostom (u Trogiru). Naselio se već u prapovijesti, a stari su ga Rimljani nazivali Boa (Bua, Bavo). Tijekom XV. i XVI. st. na njemu se sklanja okolno stanovništvo u bijegu pred Turcima. Južna je strana otoka prilično nenaseljena.

Kako je otok Čiovo svojevrstan produžetak grada Trogira, nudi pregršt mogućnosti za odmor, rekreaciju i kupanje te mnogobrojne povijesne spomenike. Mediteranska vegetacija, arhipelag sa malim slikovitim otočićima, blaga klima i predivne plaže u skrovitim zaljevima zasigurno će Vaš boravak učiniti nezaboravnim. Smještaj Čiova u srcu Dalmacije čini ga idealnom polazišnom točkom za iztraživanje bogatog kulturnog naslijeđa i prirodnih ljepota Dalmacije.

Osim lipih plaža i bistrog mora Čiovo ima i druge vrednote

 

13Čiovo je otok jedrenjaka, šetališta, zaljubljenih parova, šljunčanih i kamenih plaža sa bezbrojnim uvalama i mirisima sa okolnih brda obraslih ljekovitim biljem od kojih treba posebno istaknuti lavandu, kadulju i ružmarin. Ako Vas neki od tih mirisa privuče da se popnete na neko od ovih brda, pred Vama će se otvoriti široki horizont plavetnila neba i mora, prošaranog otocima među kojima će u prvom planu biti dugačke pjeskovite plaže otoka Čiovo. 

Osim sunčanja na tim plažama i kupanja u kristalno čistom moru koje Vam samo otoci mogu pružiti, te laganih šetnjica velikom plažom na otoku Čiovo, u krugu od 1 km od naših apartmana, imate na raspolaganju tenis centar, školu ronjenja, sportsko-rekreacijski centar gdje možete unajmiti bicikle, brod, vožnju skuterom, skijanje na moru, bananu, skokove s padobranom…

 

Comments are closed.