Trogir

Grad Trogir nalazi se u srednjoj Dalmaciji 25 km zapadno od Splita, na sjeverozapadnom kraju Kaštelanskog zaljeva. Centar je trogirske mikroregije koja zauzima prostor na površini od 250 km². Sam Grad je smješten u Trogirskom kanalu (prilog 2.), jedan dio na obali, drugi na otoku Čiovu (spoj s mostom). Trogir, skladan kameni gradić na otočiću koji je s kopnom i otokom Čiovom povezan mostovima. 

Stara jezgra grada, pod zaštitom UNESCO-a, prava je riznica za ljubitelje umjetničkih djela, renesansnih i baroknih građevina, romaničkih crkvica…  Nazivan je i gradom-muzejom o čemu svjedoči slavni portal trogirske katedrale majstora Radovana iz 1240. godine, renesansna gradska loža, tisućljetni samostan sv. Nikole u kojem se čuva glasoviti reljef antičkog boga Kairosa iz 4. stoljeća prije Krista.

Male, uske uličice i pjacete, brojni restorani, kafići, suvenirnice i galerije, uz brojne kulturne i glazbene manifestacije na otvorenom daju ovom gradiću poseban mediteranski ugođaj. Za Trogir se sa sigurnošću može reći da je on grad muzeja, povijesnih spomenika, legendi, priča, kamenih kućica, crkvenih tornjeva, brodova, jedara i prekrasnih zalazaka sunca nakon večere u jednom od tradicionalnih restorana lagane i zdrave dalmatinske kuhinje. To je grad jedrenjaka, šetališta, zaljubljenih parova, šljunčanih i kamenih plaža sa bezbrojnim uvalama i mirisima sa okolnih brda obraslih ljekovitim biljem od kojih treba posebno istaknuti lavandu, kadulju i ružmarin.

 

NOĆNI ŽIVOT TROGIRA

Regija nudi brojne mogućnosti za noćni život. U gradovima Trogiru i Splitu naći ćete mnoge diskoteke, noćne klubove, barove i kafiće. Noćni život u Trogiru za vrijeme ljetnih mjeseci mnogi proglašavaju “najbogatijim na Jadranu”. Zabava doslovno traje čitavu noć, a na gradskim trgovima i gradskoj rivi trži se mjesto više.  Nakon “napornog” kupanja i sunčanja na plaži, gosti grada mogu posjetiti mnogobrojne kulturne događaje: predstave, izložbe, koncerte – iz ponude trogirskih ljetnih priredbi. Po gradu se često odvijaju različiti glazbeni i folklorni događaji, a i ulični zabavljači trude se privući pažnju turista. Uz tu odmarajuću noćnu šetnju gradom popularna je potraga za suvenirima i ljetnim nakitom po štandovima na Pjaci i Rivi.  Kako noć odmiče, počinju okupljanja oko mnogobrojnih kafića kao i po hotelskim terasama s glazbom. Neki će ostati u gradu i do zore ili će se raspršiti po najpopularnijim diskotekama. Drugi će poći u romantičnu dugu šetnju uz more i vjerojatno pronaći lokalnu klapu kako pjeva klapske napjeve u tišim predjelima blizu grada.

Comments are closed.